28
September
2016

10 λόγοι για να αποφύγετε τη δίαιτα

  1. Η δίαιτα στοχεύει αποκλειστικά στην απώλεια βάρους και όχι στην σωματική υγεία. Η σωστή διατροφή, από την άλλη, δεν έχει απαραίτητα ως σκοπό την μείωση του βάρους, αλλά την διατήρηση ισορροπίας ανάμεσα στην υγεία του σώματος και την ψυχική υγεία.
  2. Στο μυαλό μας είναι άμεσα συνυφασμένη με τον θερμιδικό περιορισμό, την έλλειψη ποικιλίας και τον αποκλεισμό αγαπημένων τροφίμων. Έτσι το σώμα εξαντλείται και οδηγείται σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για κάποιο διατροφικό ξέσπασμα, την παραίτηση και την τελική αύξηση βάρους. Η απενεχοποίηση των τροφίμων και η κατανάλωσή τους σε λογική ποσότητα αποτελούν σημαντικά κριτήρια για την επιτυχή έκβαση μίας προσπάθειας αλλαγής της διατροφής.
  3. Η δίαιτα είναι προσωρινή τόσο στην εφαρμογή της όσο και στο αποτέλεσμά της. Τι γίνεται επομένως μετά την δίαιτα; Επιστρέφουμε στην πρότερη διατροφή μας; Η σωστή απώλεια βάρους και η αλλαγή του τρόπου ζωής δεν μπορούν να χωρέσουν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά απαιτούν διαρκή προσπάθεια, αλλαγές στην καθημερινότητα και επιμονή εφ’ όρου ζωής.
  4. Οι δίαιτες που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα, οδηγούν σε απώλεια υγρών, μυϊκού ιστού και μείωση της οστικής μάζας. Μία τέτοια δίαιτα συνήθως έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη επαναπρόσληψη του απολεσθέντος βάρους και οδηγεί το άτομο σε απόγνωση, έλλειψη πίστης στις ικανότητές του και παραίτηση από την προσπάθεια. Ένα ρεαλιστικό και υγιεινό πλάνο διατροφής που υπόσχεται μία σταθερή απώλεια βάρους της τάξης του ½ με 1 κιλού την εβδομάδα, είναι πολύ πιο εφικτό στην εφαρμογή του και αποδοτικό.
  5. Δεν μπορεί μία συγκεκριμένη δίαιτα να ταιριάζει σε όλους. Μάλιστα θα μπορούσε να υποψιάσει κάποιον το γιατί ενώ τόσες «αποτελεσματικές» δίαιτες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, τελικά πολύς κόσμος αναζητεί απεγνωσμένα καινούριες. Η απάντηση είναι μία. Καμία δίαιτα δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο η σωστή διατροφή που ταιριάζει σε όλους, με κατάλληλη εξατομίκευση βέβαια στις ανάγκες του κάθε ατόμου.
  6. Η μείωση της διατροφικής πρόσληψης χωρίς την ύπαρξη σωματικής δραστηριότητας οδηγεί σε όλο και χαμηλότερο μεταβολισμό. Η αλλαγή επομένως θα πρέπει να εστιάσει στον γενικό τρόπο ζωής, που να περιλαμβάνει και την υιοθέτηση σωματικής δραστηριότητας ως απαραίτητης για την διατήρηση του μυϊκού ιστού και την επίτευξη καλύτερων καύσεων, άρα και ευκολότερη διατήρηση του νέου βάρους, καλύτερη ποιότητα ζωής και πιο θελκτική εικόνα σώματος.
  7. Οι διατροφικές σου συνήθειες δεν θα αλλάξουν ξαφνικά χάρη σ’ ένα πρόγραμμα δίαιτας. Κάθε μέρα είναι απρόβλεπτη και ένα σωρό εμπόδια και δικαιολογίες μπορεί να εμφανιστούν στον δρόμο σου, καταστρέφοντας το πλάνο σου. Γιατί να μην προσαρμόσεις καλύτερα την διατροφή στην ζωή σου, κάνοντας μικρές υγιεινές αλλαγές που να είναι συμβατές με τον τρόπο ζωής σου;
  8. Αν έχεις προβλήματα υγείας, η εφαρμογή δίαιτας μπορεί να τα επιδεινώσει. Είναι πολύ πιθανό η στέρηση και η έλλειψη κάποιων θρεπτικών συστατικών, να οδηγήσουν σε τελική αύξηση του βάρους, επιδείνωση τυχόν προβλήματος υγείας και την επιφόρτωση με ένα νέο επιπλέον άγχος στην καθημερινότητά σου.
  9. Όταν η απόφασή σου δεν είναι συνειδητή, αλλά στηρίζεται σε μία νέα «μοδάτη» δίαιτα που κάνουν γνωστοί και φίλοι. Η απόφαση για διατροφικές αλλαγές είναι προσωπική υπόθεση και η αξιολόγηση των διατροφικών αναγκών ή η ανάγκη απώλειας βάρους θα πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη κάποιου ειδικού και να μένει ανεπηρέαστη από τις πράξεις των γύρω σου!
  10. Αν βλέπεις την δίαιτα σαν το μόνο τρόπο ν’ αγαπήσεις το σώμα σου και να εκτιμήσεις τον εαυτό σου. Η απώλεια βάρους σίγουρα μπορεί να επηρεάσει θετικά την αυτοπεποίθηση ενός ανθρώπου, αλλά δεν θα πρέπει η αξία σου να καθορίζεται από τον αριθμό των κιλών σου. Αγάπησε τον εαυτό σου ακόμα και με τα ελαττώματά του, εστίασε στα δυνατά σου σημεία, επιβράβευσε τον εαυτό σου για τις επιτυχίες σου και τότε θα μπορείς να είσαι σε θέση να τον βελτιώσεις πραγματικά!

www.mednutriton.gr

Comments are closed.